Pierogi! Pierogi! Pierogi! To już w tym tygodniu!
Festiwal nadchodzi. Oprócz tradycyjnego kilkudniowego ucztowania i warsztatów kulinarnych przygotowano bogaty program artystyczny.
W dniach 14-18 sierpnia nad Małym Rynkiem uniosą się smakowite aromaty: farszów z mięsa z dodatkiem złocistej cebulki, ze szpinaku, słodkiego sera czy borówek.
Jak co roku spróbujemy pierogów z różnych punktów gastronomicznych, które zawalczą o dwie nagrody: przyznawaną przez jurorów statuetkę św. Jacka z pierogami oraz nagrodę publiczności – statuetkę Kazimierza Wielkiego.
Na najlepsze pierogi będzie mógł zagłosować każdy, kto 16 i 17 sierpnia odwiedzi Mały Rynek, skosztuje oferowanych produktów i wypełni kupon konkursowy. Laureatów poznamy 18 sierpnia w samo południe.
Każdego festiwalowego dnia z niezwykłą przyjemnością nie tylko zjemy, ale też ulepimy pierogi. 16 i 17 sierpnia w godzinach 12.00, 14.00 i 16.00, jak również 18 sierpnia w godzinach 13.00, 14.30, 16.00 będzie można wziąć udział w darmowych warsztatach lepienia pierogów – sztuki dla jednych łatwej, dla innych trudnej, lecz dla wszystkich satysfakcjonującej i pysznej w efektach.