Otyłość czynnikiem zwiększającym ryzyko zarażenia się koronawirusem
Naukowcy odkryli, że otyłość zwiększa ryzyko zarażenia się wirusem COVID-19. Wszystko przez leptynę, hormon wytwarzany w białej tkance tłuszczowej.

Fot. Shutterstock
Z badań wynika, że osoby otyłe są od 40 do 90 procent bardziej narażone na dużo cięższy przebieg choroby.
Leptyna to hormon łączący metabolizm organizmu i układ odpornościowy . U osób chorujących na otyłość poziom leptyny jest dużo wyższy niż u osób szczupłych . Jego podwyższona ilość utrudnia zwalczanie infekcji w płucach i sprzyja stanom zapalnym.
„Jeśli cierpisz na otyłość istnieje wiele podstawowych problemów zdrowotnych, które utrudniają walkę z infekcją COVID-19”
-uważa John Kirwan, dyrektor wykonawczy Pennington Biomedical.
Według naukowców konieczne jest zbadanie roli leptyny w rozwoju koronawirusa i stworzenie leku zapobiegającego jego reakcjom zapalnym. Inną opcją jest zbadanie jak prozapalna tkanka tłuszczowa może powodować mniejszą liczbę komórek zwalczających infekcję.