Gastronomia oblicza straty. Coraz więcej firm dołącza do zbiorowego pozwu
W piątek na konferencji prasowej premier Mateusz Morawiecki ogłosił luzowanie obostrzeń od 12 lutego. Luzowanie dotyczy jednak tylko kilku branż. Restauratorzy wciąż nie widzą światełka w tunelu.
Jak informuje RMF FM do zbiorowego pozwu przeciwko Skarbowi Państwa szykuje się ponad 200 przedsiębiorców.
Sławomir Grzyb z Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej jest rozczarowany brakiem decyzji o uwolnieniu branży gastronomicznej. Restauracje wciąż mogą serwować posiłki jedynie na wynos. W otwartych hotelach posiłki będą dostarczane do pokojów. Jego zdaniem branża została całkowicie pominięta. Stąd przygotowania do pozwu.
„Mamy ok. 200 firm, które się już zgłosiły. Zakładamy, że złożymy pozew, jak będziemy mieli od 650 do 1000 firm. Szacujemy, że łączne straty tych przedsiębiorców wyniosą ok. 1 mld zł” – powiedział stacji Sławomir Grzyb.
Rząd zluzował obostrzenia dla hoteli, kin, teatrów, boisk zewnętrznych, stoków a także basenów. Restauracje, puby a także cała branża fitness wciąż pozostają na tyle kolejki do otwarcia.