GIS ostrzega przed popularnymi piernikami. Zawierają alergen
Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed partią pierników z nadzieniem, w której stwierdzono obecność alergenu. Chodzi dokładnie o białko migdałowe. Spożycie produktu może wywołać silne reakcje alergiczne.
Ważna informacja dla alergików. Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o obecności alergenu- białka migdałowego, wrednej partii pierników z nadzieniem orzech laskowy. Chodzi o produkt firmy Fabryka Cukiernicza Kopernik S.A. o numerze partii L1293147A i dacie trwałości 07.2022.
Osoby uczulone na migdały nie powinny ich w ogóle spożywać, ponieważ może to wywołać silne reakcje alergiczne. Jak dodaje GIS, producent podjął decyzje o wycofaniu produktu. Osoby, które zakupiły produkt mają możliwości jego zwrotu.
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofywania prowadzony przez producenta.