Chleb, bułka czy pizza z owadów? Bruksela daje zielone światło
Bruksela w styczniu zezwoliła na wprowadzenie do obrotu na unijnym rynku proszku ze świerszcza domowego – podaje https://businessinsider.com.pl/.
Mąka ze świerszcza jest produktem wytwarzanym z mielonych świerszczy. Świerszcze są bogate w białko, witaminy i minerały, a także węglowodany, błonnik i tłuszcz.
Mąka ze świerszcza jest mąką bezglutenową, a także wyjątkowo bogatą w witaminy i minerały. Może być stosowana jako składnik wypieków, mieszanin i dań głównych.
Może być również stosowana jako zamiennik mąki pszennej lub jako część mieszanki mąk bezglutenowych. Mąka ze świerszczy może być stosowana do przygotowywania ciasteczek, bułeczek, pizzy, a nawet makaronu.
Mąka ta ma również właściwości prozdrowotne, ponieważ jest bogata w składniki odżywcze. Jest również uważana za wyjątkowo smaczną, dlatego może być stosowana do przyprawiania dań lub jako dodatek do różnych potraw.
W Krakowie w Pigułce pracuje na stanowisku redaktora. Zajmuje się tematami miejskimi. Lubi poznawać nowych ludzi i nowe miejsca.