Desery dla cukrzyków? Czemu nie. Oto kilka propozycji
Cukrzyca jest przewlekłą i nieuleczalną chorobą, w której niezwykle ważnym jest trzymanie się odpowiedniej diety. Jednak osoby zmagające się z nią mogą również cieszyć się smakiem pysznych deserów
Cukrzyca jest chorobą metaboliczną, powodującą, że organizm nie produkuje wystarczającej ilości insuliny co przekłada się na nieodpowiednią pracę trzustki. Z tego powodu cukrzycy powinni stosować odpowiednią dietę o zrównoważonej proporcji węglowodanów, białek i tłuszczów w diecie, przy jednoczesnym utrzymywaniu cukru na bezpiecznym dla zdrowia poziomie.
Do produktów, które mogą spożywać cukrzycy, zalicza się warzywa o niskiej zawartości węglowodanów, np.: szpinak, brokuły, kalafior, sałata, pomidory, ogórki i papryka. Dieta powinna się także składać z owoców o niskim indeksie glikemicznym. Do tej grupy można zaliczyć: jagody, truskawki, maliny, jeżyny, awokado, kiwi, a także pomarańcze i grejpfruty. Dołączyć też należy zdrowe tłuszcze: orzechy, nasiona oraz oliwę z oliwek.
Wskazane są również produkty pełnoziarniste, białka o niskiej zawartości tłuszczu oraz niskotłuszczowe produkty mleczne. Takie przykłady produktów dają sporo możliwości do skomponowania smacznego i bezpiecznego dla cukrzyka deseru. Również dobrym pomysłem są zamienniki, np. serek mascarpone, który zawiera dużą ilość tłuszczu, można spokojnie zastąpić bezpieczniejszym dla diabetyków jogurtem greckim.
Jak proponuje portal zdrowie.interia.pl, należy wziąć ok. 100 g tego produktu i do tego dołożyć ok. 90 g owoców pokrojonych w drobną kostkę – truskawek, a także jagód bądź jeżyn. Do smaku warto dodać kilka kropel soku z limonki. Całość można udekorować jedną łyżeczką mascarpone na wierzchu, paroma orzechami i listkiem mięty.
Nasiona chia są bardzo bogate w składniki odżywcze takie jak błonnik, fosfor, wapń i dużo białka, witaminy B, E i K. Garść tych nasion można zmieszać w małej szklance z wodą. Potem trzeba odczekać ok. 2 godziny, aż przyjmą galaretowatą konsystencję. W trakcie czekania można zblendować owoce. Pyszny efekt da połączenia kiwi, pomarańczy i grejpfruta. Po stężeniu nasion chia całość należy wymieszać.
Dobrą propozycją będzie bezcukrowa galaretka z owocami, którą można połączyć z jogurtem skyr. Galaretkę należy zalać gorącą wodą, a po ostygnięciu wlać do naczynia, w którym uprzednio umieściliśmy owoce. Gdy galaretka stężeje, górę deseru należy wypełnić skyrem. Całość można udekorować wafelkami o niskiej zawartości cukru. Jest to oczywiście tylko mały procent przepisów, które można znaleźć na stronach internetowych poświęconym specjalistycznym dietom dla diabetyków.
Gosia ma 28 lat i jest redaktorem zajmującym się tematami ogólnopolskimi. Interesuje się sztuką i literaturą XX wieku.