Ponad 100 złotych za kilogram! Tyle kosztuje najdroższe warzywo
Rosnące ceny ciągle dają nam się we znaki, a w tym aspekcie od jakiegoś czasu górują warzywa. Jednak ten rarytas przebił je wszystkie
Wraz z nadejściem wiosny rozpoczyna się sezon na wiele wyczekanych warzyw i owoców. Jednak ceny które osiągają niektóre z nich szokują. Tym razem królem drożyzny kazały się szparagi, które w tym roku mogą zostać okrzyknięte synonimem luksusu. Warzywa te są bardzo zdrowe, są bowiem niesamowitym źródło witamin i składników mineralnych. Ponadto bogate są w kwas foliowy, który wspomaga regenerację organizmu i wpływa korzystnie na układ krążenia, natomiast witaminy z grupy C i E poprawiają kondycję skóry, włosów i paznokci, a wapń i fosfor wzmacniają zęby i kości.
Niestety ich ceny osiągają od około 52 zł do nawet 116 zł za kilogram. Jak donosi „Fakt” za kilogram szparagów rolnik z lubelskiego chce 50 złotych. Biedronka oferuje szparagi o tej samej wadze o 2 złote więcej, natomiast w Netto kupimy go w cenie prawie 60 złotych, a Auchan hiszpańskie szparagi eko sprzedaje za 98,36 zł/kg.
Jak podaje portal eska.pl, na giełdzie Bronisze cena kilograma szparagów w hurcie sięga 46 zł. W ubiegłym roku na wiosnę szparagi kosztowały ok. 38 zł za kilogram. Na szczęście, wraz z rozwojem sezonu na szparagi, ich cena ma powoli spadać.
Gosia ma 28 lat i jest redaktorem zajmującym się tematami ogólnopolskimi. Interesuje się sztuką i literaturą XX wieku.