Rozpoczyna się sezon na niektóre grzyby. Łatwo je jednak pomylić z trującymi!
Pomimo, że oficjalny sezon na grzybobranie przypada na okres od sierpnia do października, to już teraz Polacy powoli rozpoczynają poszukiwania pierwszych wiosennych grzybów. Trzeba jednak wiedzieć jak je rozróżnić, bo poszczególne gatunki mogą być bardzo podobne do swoich trujących odpowiedników
Wiosenne grzyby dla smakoszy mogą być prawdziwym rarytasem, jednak jeżeli chodzi o ich zbieranie i spożywanie najważniejsze jest bezpieczeństwo. Należy pamiętać, że pomimo ich dysponujemy atlasami grzybów oraz odpowiednimi aplikacjami, bardzo łatwo o pomyłkę, dlatego ważnym jest, żeby do koszyka wkładać tylko takie grzyby, co do których mamy 100 procent pewności. W razie wątpliwości, swój koszyk z grzybami można zanieść do kontroli do najbliższej siedziby stacji sanitarno-epidemiologicznej, w której dyżury pełnią grzyboznawcy lub klasyfikatorzy grzybów. Specjalista bezpłatnie oceni czy grzyby są jadalne, niejadalne czy też trujące.
Na jakie gatunki grzybów możemy natknąć się w kwietniu? Oto lista:
- Czarka szkarłatna – występuje od grudnia do końca maja. Przez swój purpurowy kapelusz oraz charakterystyczny kształt przypomina niewielki pucharek. Występuje w obszarach górskich i podgórskich, w pobliżu wierzb, olszy czy klonów.
- Pieczarki polne – natknąć się na nie można od kwietnia do października na leśnych polanach. W dojrzałym stadium mają jasny rozpostarty i wypukły kapelusz z drobnymi, brązowymi łuskami. Należy uważać na młode pieczarki ponieważ mogą przypominać trującego muchomora jadowitego.
- Gęśnica wiosenna – uznawana za jeden z najsmaczniejszych grzybów jadalnych w kwietniu. Występuje w pobliżu łąk, trawiastych zboczy, pastwisk i na obrzeżach lasów. Ma kremowo-białe zabarwienie i jest matowa oraz okrągły i gruby.
- Szyszkówka świerkowa – występuje od maja do czerwca lub września w pobliżu szyszek świerka. Powinna mieć półkolisty i wypukły kapelusz oraz wysoko przyrośnięte blaszki. Należy jednak uważać, ponieważ przypomina ona szyszkówkę gorzkawą.
- Czernidłak kołpakowaty – rośnie zarówno w lasach jak i w parkach, na łąkach, w pobliżu dróg, a nawet w naszych ogrodach. Wyróżnia go biały kapelusz, który ciemnieje w miarę upływu czasu. U młodych okazów jest on jajkowaty, a blaszki są białe. Zanim zdecydujemy się na jego zebranie, należy sprawdzić, czy nie jest to trujący czernidłak pospolity.
Jednak najbardziej charakterystycznym grzybem dla tej pory roku są doceniane dzięki swojemu smakowi smardze. Należy jednak pamiętać, że niektóre jego odmiany objęte są ochroną. Owocniki tego gatunku są jadalne wyłącznie po obróbce termicznej. Znaleźć je można na polanach oraz w lasach liściastych i iglastych. Spotkamy je między innymi w pobliżu topoli. W tym wypadku może jednak wystąpić problem z odróżnieniem tego gatunku od trującej piestrzenicy kasztanowatej, która dawniej była uznawana za jadalną. Na przestrzeni lat przyczyniła się do wielu groźnych zatruć. Oba grzyby mają pofałdowane główki, jednak w przypadku piestrzenicy są one bardziej widoczne, a jej zabarwienie jest ciemniejsze.
Źródło: Interia.pl
Gosia ma 28 lat i jest redaktorem zajmującym się tematami ogólnopolskimi. Interesuje się sztuką i literaturą XX wieku.