Ostrzeżenia Głównego Inspektoratu Sanitarnego! Salmonella wykryta na skorupkach jaj
W dniu dzisiejszym GIS wydał ostrzeżenie przed bakterią salmonelli wykrytą na skorupkach jaj. Spożycie ich bez obróbki termicznej lub ich kontakt z inną powierzchnią może doprowadzić do zakażenia!
O sprawie donosi portal dlahandlu.pl. Główny Inspektorat Sanitarny informuje, że na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność pałeczek Salmonella enteritidis na powierzchni skorupek określonej partii „Jaj Królewskich” w opakowaniach po 10 sztuk. Ponadto Inspekcja Weterynaryjna dodaje, że „Mazowieckie Jaja” w opakowaniach po 6 sztuk pochodzą z tej samej fermy i zostały zniesione w tym samym terminie.
Portal informuje, że ostrzeżenie dotyczy produktów: „Jaja Królewskie” klasa A, klasa wagowa>60 g; jaja różnej wielkości oraz „Mazowieckie Jaja” klasa A, klasa wagowa >50 g, jaja różnej wielkości, z terminem spożycia 18.06.2023 i kodem na skorupkach 3PL14371391. Producentem jest Firma Handlowa „KOKO” Zakład Pakowania Jaj Grzegorz Jabłoński Straszewy 28, 09-304 Lubowidz, weterynaryjny numer identyfikacyjny 14375909. Podano, że właściciel zakładu prowadzi wycofanie z rynku produktów, które następnie zostaną zutylizowane.
Pałeczki Salmonelli są najczęstszą przyczyną zakażeń przewodu i wywołują takie objawy jak biegunka, ból brzucha oraz wymioty. Do zakażenia salmonellą dochodzi najczęściej drogą pokarmową poprzez spożycie zanieczyszczonej żywności.
GIS na swojej stronie internetowej regularnie publikuje ostrzeżenia dotyczące żywności. Zaznacza się, że ostrzeżenia te nie mają na celu piętnowanie przedsiębiorców, ale podejmowaniu natychmiastowych działań: szybkie informowanie konsumentów, zwrot produktów do sklepu czy wycofanie ich z asortymentu.
Gosia ma 28 lat i jest redaktorem zajmującym się tematami ogólnopolskimi. Interesuje się sztuką i literaturą XX wieku.