Ponownie drożeje ten produkt! Większość z nas ma go zawsze w kuchni
Globalne zapasy cukru maleją. Są najniższe od 11 lat przez uboższe zbiory trzciny cukrowej w Brazylii i Indiach, a także buraków cukrowych we Francji. Do tego dochodzą wyższe koszty produkcji
Jak podaje dzisiejsza „Rzeczpospolita”, znowu rosną ceny cukru, który jest obecnie niekwestionowanym liderem drożyzny. Globalne zapasy są najniższe od 11 lat, na co wpływ mają uboższe zbiory oraz wysokie koszty produkcji. Wzrost cen przekładać się będzie na większość artykułów, do których produkcji cukier jest niezbędny, takich jak słodycze czy napoje.
Taka sytuacja ma kilka przyczyn, jak na przykład wyżej wspomniana kwestia upraw. Największy producent cukru na świecie, Brazylia, pomimo iż prognozuje zwiększoną produkcję cukru, to zakłady przetwarzające trzcinę cukrową mogą przestawić się na etanol. Jest to pokłosie korzystniejszego opodatkowania biopaliw.
3 procentowy spadek produkcji był widoczny w Indiach, czyli drugim producentem cukru na świecie. Z tego powodu rząd tego kraju ograniczył eksport tego towaru. Z kolei produkcja w Chinach zmniejszyła się o aż 6 procent. We Francji natomiast przez ulewne deszcze opóźnione były zbiory buraków cukrowych.
Gosia ma 28 lat i jest redaktorem zajmującym się tematami ogólnopolskimi. Interesuje się sztuką i literaturą XX wieku.