Ostrzeżenie GIS! Groźna bakteria wykryta w serii popularnych słodyczy
Główny Inspektorat Sanitarny wydał komunikat dotyczący wykrycia Salmonelli w dwóch partiach popularnych słodyczy. Ostrzega, że ich spożycie wiąże się z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego
W swoim komunikacie GIS podaje, że został poinformowany przez dystrybutora o wykryciu obecności bakterii Salmonella w dwóch partiach chałwy sezamowej:
- KLC. Chałwa sezamowa waniliowo-kakaowa, 100 g, numer partii: 26.09/2K, data ważności: 25.03.2025
- KLC. Chałwa sezamowa smak waniliowy, 100 g, numer partii: 25.09/1K, data ważności: 25.03.2025
Producentem produktu jest: Elis Ali Eski, ul. Gdyńska 32, 80-209 Tuchom.
Dodano, że podjęte już zostały działania mające na celu wycofanie partii słodyczy z obrotu, a Państwowa Inspekcja Sanitarna prowadzi postępowanie wyjaśniające. Główny Inspektorat Sanitarny apeluje osoby, które zakupiły wyżej wymienione partie produktu, o nie spożywanie ich, gdyż może się to wiązać z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego.
Bakterie Salmonelli powodują chorobę zwaną salmonellozą, która atakuje układ pokarmowy. Dochodzi do niej najczęściej poprzez spożycie zanieczyszczonej żywności. Objawami mogą być bóle brzucha, gorączka, biegunka, odwodnienie, nudności i wymioty, a w skrajnych przypadkach może rozwinąć się zakażenie pozajelitowe o cięższym przebiegu. Wtedy mogą wystąpić takie objawy m.in. ropnie, zapalenie płuc czy stawów. Objawy choroby mogą nastąpić w okresie od sześciu godzin do siedmiu dni po kontakcie z czynnikiem zakaźnym. Należy zaznaczyć, że najbardziej narażone są dzieci, osoby starsze oraz osoby z obniżoną odpornością
Źródło: polsatnews.pl
Gosia ma 28 lat i jest redaktorem zajmującym się tematami ogólnopolskimi. Interesuje się sztuką i literaturą XX wieku.