GIS ostrzega przed groźną bakterią w partii mięsa! „Nie należy spożywać”

Główny Inspektorat Sanitarny wydał komunikat o wykryciu Escherichia coli, wytwarzających toksynę Shiga (STEC) w partii tatara wołowego. Skutkiem zakażenia tej bakterii mogą być groźne dolegliwości – krwotoczne zapalenie okrężnicy lub bezkrwawą biegunkę

Fot. Pixabay

GIS ostrzega przed wykryciem niebezpiecznej bakterii w następującym produkcie:

Tatar wołowy, 200 g.

Numer partii: 1032604.

Termin przydatności do spożycia: 26.04.2024.

Producent: Zakłady Mięsne Łuków S.A. Przemysłowa 15, 21-400 Łuków, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 06110266 WE.

Wyjaśniono, że zakażenie bakterią STEC może prowadzić do krwotocznego zapalenia okrężnicy lub znacznie rzadziej, bezkrwawej biegunki. Ponadto w rzadkich przypadkach może wystąpić znaczne pogorszenie stanu zdrowia objawiające się jako zespół hemolityczno-mocznicowy lub jeszcze rzadziej jako zakrzepowa plamica małopłytkowa.

Trwa procedura wycofywania wyżej wymienionej partii z obrotu. Podkreślono, aby nie spożywać wskazanego produktu, a w przypadku spożycia i wystąpienia niepokojących objawów, należy skontaktować się z lekarzem.

Źródło: PAP

Adres wydawcy i właściciela portalu: Capital Media S.C. ul. Grzybowska 87, 00-844 Warszawa.
Copyright © 2023 krakowwpigulce.pl  ∗  Polityka prywatności  ∗  Adres wydawcy: Capital Media S.C. ul. Grzybowska 87, 00-844 Warszawa. Kontakt: [email protected]