GIS ostrzega przed groźną bakterią w partii mięsa! „Nie należy spożywać”
Główny Inspektorat Sanitarny wydał komunikat o wykryciu Escherichia coli, wytwarzających toksynę Shiga (STEC) w partii tatara wołowego. Skutkiem zakażenia tej bakterii mogą być groźne dolegliwości – krwotoczne zapalenie okrężnicy lub bezkrwawą biegunkę
GIS ostrzega przed wykryciem niebezpiecznej bakterii w następującym produkcie:
Tatar wołowy, 200 g.
Numer partii: 1032604.
Termin przydatności do spożycia: 26.04.2024.
Producent: Zakłady Mięsne Łuków S.A. Przemysłowa 15, 21-400 Łuków, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 06110266 WE.
Wyjaśniono, że zakażenie bakterią STEC może prowadzić do krwotocznego zapalenia okrężnicy lub znacznie rzadziej, bezkrwawej biegunki. Ponadto w rzadkich przypadkach może wystąpić znaczne pogorszenie stanu zdrowia objawiające się jako zespół hemolityczno-mocznicowy lub jeszcze rzadziej jako zakrzepowa plamica małopłytkowa.
Trwa procedura wycofywania wyżej wymienionej partii z obrotu. Podkreślono, aby nie spożywać wskazanego produktu, a w przypadku spożycia i wystąpienia niepokojących objawów, należy skontaktować się z lekarzem.
Źródło: PAP
Gosia ma 28 lat i jest redaktorem zajmującym się tematami ogólnopolskimi. Interesuje się sztuką i literaturą XX wieku.