Oponki, pączki czy faworki – które są zdrowsze?
Tradycyjnie w tłusty czwartek można sobie pozwolić na nieco przyjemności przed postem i zjeść coś słodkiego. Do wyboru jest wiele rodzajów wyrobów cukierniczych a najpopularniejsze z nich to oczywiście pączki, oponki oraz faworki
Jak mówi tradycja, w tłusty czwartek należy zjeść jeden z karnawałowych przysmaków aby mieć szczęście w kolejnych miesiącach. Portal zdrowie.interia.pl podpowiada, jaka jest kaloryczność oraz jakie są wartości odżywcze tych produktów.
Na pierwszy rzut oka można stwierdzić, że zarówno pączki, oponki oraz faworki mogą być tak samo kaloryczne z uwagi na ich składniki, gdzie głównie jest to mąka i cukier, oraz fakt, że wszystkie są smażone na głębokim tłuszczu. Jednak są to tylko pozory, ponieważ różnią się one składem. Pączki i oponki to pszenne pieczywo drożdżowe smażone na głębokim tłuszczu, a faworki powstają z ciasta bez dodatku drożdży i zgodnie z tradycyjnym przepisem smażone są na smalcu, a nie na oleju.
Ponadto trzeba zwrócić uwagę na wagę tych poszczególnych produktów, gdzie najcięższy jest pączek, a najlżejszy faworek. Tak więc zjedzenia jednego faworka nie można porównać ze zjedzeniem jednego pączka – jeden faworek będzie mniej kaloryczny od pączka lub oponki. Istotne są również dodatki – faworki są posypywane cukrem pudrem lub pozostają bez jakichkolwiek dodatków, natomiast pączki i oponki mają duży przekrój dodatków (konfitury, lukry, posypki i polewy o najróżniejszych smakach). Co za tym idzie, kaloryczność i zawartość cukru w pączku i oponce będzie zależeć od tego, co mają w sobie i na sobie.
Najważniejszym co łączy tą trójkę jest kaloryczność i wpływ, jaki mają na samopoczucie. Wysoka zawartość węglowodanów sprawia, że faworki, oponki i pączki mają wysoki indeks glikemiczny – dodają energii na chwilę potem powodują senność i ponowne uczucie głodu po krótkim czasie.
Pączek tradycyjny, smażony na smalcu z nadzieniem różanym i lukrem waży średnio 70 g i ma ok. 400 kcal. W jednej sztuce o takiej masie jest ponad 50 g węglowodanów, 15 g tłuszczu i ok. 6 gramów białka. Pączki mają również bardzo wysoki indeks glikemiczny – 75. Natomiast jedna oponka z cukrem pudrem waży średnio 30 g i ma około 90 kalorii, zjadając porcję, czyli 100 gram (3-4 oponki) przyswaja się nieco ponad 300 kcal. Wartości odżywcze 100 gramów oponek to około 35 g węglowodanów, 13 g białka i 15 g tłuszczu.
Faworki zawierają ponad 500 kcal w 100 gramach. Pojedyncze ciastko jest lekkie i zawiera ok. 100 kcal, jednak ważna tutaj jest jego wielkość. Zawierają tylko 3 g białka, aż 18 g tłuszczu i aż 60 g węglowodanów w 100 gramach ciastek. Sumując te informacje można dojść do wniosku, że jeden pączek ma mniej więcej tyle samo kalorii co 4-5 faworków, a jedna oponka tradycyjna jest nieco mniej kaloryczna od pączka. Wszystkie te słodycze natomiast mają wysoki indeks glikemiczny, dlatego osoby cierpiące na cukrzycę oraz z insulinoopornością powinny bardzo uważać na ilość spożycia tych produktów.
Gosia ma 28 lat i jest redaktorem zajmującym się tematami ogólnopolskimi. Interesuje się sztuką i literaturą XX wieku.