Pozyskiwanie mięsa bez zabijania zwierząt? Takie rozwiązanie planuje Polska firma
Firma LabFarm planuje pozyskiwać mięso w etyczny sposób, który nie wymagałby zabijania zwierząt. Grupa naukowców zaangażowała się w produkcję mięsa komórkowego, powstającego w warunkach laboratoryjnych
„LabFarm powstało z miłości do zwierząt i środowiska, przy jednoczesnej chęci dostarczenia konsumentom pysznego, etycznego mięsa. Korzystając ze specjalistycznej wiedzy i zaawansowanej technologii, jako pierwsi w Polsce podjęliśmy się ambitnego zadania stworzenia mięsa bez zwierząt” – tak przedstawia się firma.
Jak informuje dyrektor zarządzający LabFarm, Wiesław Macherzyński, w Izraelu jest możliwość zakupu mięsa komórkowego, teraz jest czas wejścia takiego rozwiązania w życie na rynku polskim. Dodaje on, że firma szuka najbardziej efektywnego sposobu wyprodukowania mięsa, aby jak najwięcej zwierząt oszczędzić.
„Idea jest prosta. Chodzi o to, aby stworzyć pełnowartościowe, prawdziwe mięso poprzez pobranie biopsji ze zwierząt bez ich zabijania. Z jednej biopsji mają rzeczywiście powstać nawet miliony komórek. To jak zjeść kurę i mieć kurę” – podaje kierownik badań i rozwoju w firmie LabFarm, Karolina Chodkowska.
Kierowniczka dodaje, że prace prowadzone w laboratorium skupiają się głównie na hodowli komórkowej. Polegają one na pobraniu materiału z kurczaka i rozhodowanie komórek do takiej ilości, która finalnie pozwoli wyhodować na przykład stek. Prace trwają od zeszłego roku, a na ten moment zespół jest w fazie badawczo-rozwojowej. Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem, produkcja przemysłowa ma ruszyć już za dwa lata.
Gosia ma 28 lat i jest redaktorem zajmującym się tematami ogólnopolskimi. Interesuje się sztuką i literaturą XX wieku.