Uwaga! Jaja przekazane do utylizacji. Wykryto groźną bakterię!
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Stwierdzenie Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek jaj konsumpcyjnych.
Zagrożenie:
Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność pałeczek Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek Jaj Królewskich określonych poniżej (opakowania po 10 sztuk). Inspekcja Weterynaryjna poinformowała, że jaja konsumpcyjne w opakowaniach po 6 sztuk pochodziły z tej samej fermy oraz zostały zniesione w tym samym terminie.
Spożycie produktu bez właściwej obróbki termicznej lub możliwe przeniesienie bakterii z jaj na inne powierzchnie, może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy.
Szczegóły dotyczące produktu:
Produkt:
- Jaja Królewskie klasa A, klasa wagowa>60 g; jaja różnej wielkości
- Mazowieckie Jaja klasa A, 6 świeżych jaj, klasa wagowa >50 g, jaja różnej wielkości
Najlepiej spożyć przed: 18.06.2023
Kod na skorupkach jaj: 3PL14371391
Producent: Firma Handlowa „KOKO” Zakład Pakowania Jaj Grzegorz Jabłoński Straszewy 28, 09-304 Lubowidz, weterynaryjny numer identyfikacyjny 14375909
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Właściciel Zakładu Pakowania Jaj „KOKO”, prowadzi wycofanie wyrobu niezgodnego (Jaja Królewskie opakowanie 10szt., Mazowieckie Jaja opakowanie 6szt.) z rynku – jaja zostaną następnie przekazane do utylizacji.
Inspekcja Weterynaryjna prowadzi postępowanie wyjaśniające. Stwierdzono błędy w znakowaniu kwestionowanych jaj – biorąc pod uwagę datę zniesienia jaj ich data minimalnej trwałości powinna być ustalona na dzień 10.06.2023, a właściwy kod na skorupkach to 3PL14371311.
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać partii jaj określonej w tym ostrzeżeniu, szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami.
W Krakowie w Pigułce pracuje na stanowisku redaktora. Zajmuje się tematami miejskimi. Lubi poznawać nowych ludzi i nowe miejsca.