Upały i susza dają się we znaki. Jak to wpłynie na ceny warzyw?
W zeszłym miesiącu warzywa zdrożały w ujęciu rocznym średnio o 40 procent. Eksperci tłumaczą to spadkiem produkcji w Unii Europejskiej, co ma związek z suszami
Serwis agencyjny MondayNews podaje, że w maju najbardziej podrożały warzywa, bo o około 40 procent w ujęciu rok do roku. Jak informuje dr Justyna Rybacka z Uniwersytetu WSB Merito Gdynia, rynkowe ceny warzyw mają związek z wielkością popytu, podaży, jakością surowca, pogody oraz warunków zbytu. Ponadto należy zwrócić uwagę na rosnące koszty produkcji oraz transportu. Dodatkową kwestią jest koszt pracy, związanych ze wzrostem płacy minimalnej. Również sytuacja w innych krajach UE wpływa na ceny na polskim rynku.
Główny ekonomista Grupy BLIX, dr Krzysztof Łuczak wyjaśnia, że spadek produkcji warzyw w Unii w ubiegłym roku był na poziomie 10 proc. w ujęciu rocznym, co miało związek z suszami. Teraz ten stan się jeszcze pogarsza. Dodaje, że obecnie weszliśmy w tzw. krótką fazę zmniejszania się produkcji krajowych warzyw, co może doprowadzić do wyższych cen. Najbardziej rok do roku zdrożała marchew, o około 134 procent. Drugie miejsce pod tym względem należy do cebuli, która podrożała o niemal 107 procent. Za paprykę natomiast musimy zapłacić 51 procent więcej.
Ekonomista przewiduje, że nie możemy liczyć na spadek cen warzyw w sezonie letnim. Ceny części z nich mogą nieco spaść w szczycie sezonu (o ile pogoda będzie sprzyjająca), np. marchwi, buraków lub pomidorów, jednak niektóre jeszcze podrożeją, m.in. ogórki, cebula i sałata. W efekcie cała kategoria warzyw będzie na plusie.
Źródło: money.pl
Gosia ma 28 lat i jest redaktorem zajmującym się tematami ogólnopolskimi. Interesuje się sztuką i literaturą XX wieku.