Jak latem dbać o żywność? Oto porady Głównego Inspektoratu Sanitarnego
Jak podaje GIS odpowiednie przechowywanie produktów spożywczych jest niezwykle ważne w celu zabezpieczenia swojego zdrowia. Wiadomo oczywiście, że wysoka temperatura sprzyja psuciu się żywności. Na co zatem należy zwracać uwagę?
Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed przechowywaniem jedzenia w nieodpowiednich warunkach termicznych, których późniejsza konsumpcja może doprowadzić do poważnego zatrucia pokarmowego lub innych niebezpiecznych efektów. W związku z tym instytucja przygotowała kilka porad mówiących o tym jak w okresie letnim dbać o żywność.
Po pierwsze należy wspomnieć o zakupach. Przed udaniem się do sklepu warto ułożyć listę produktów, co pomoże w ograniczeniu marnowania żywności oraz generowania odpadów. W trakcie zakupów natomiast warto zapoznawać się z oznakowaniem produktu, w szczególności z warunkami przechowywania i z terminem przydatności do spożycia. Należy również oglądać produkty pod kątem śladów zepsucia czy uszkodzeń, co szczególnie ważne jest w przypadku mięsa, ryb, nabiału oraz przetworów z jaj.
„Przygotuj stanowisko pracy oraz zadbaj o higienę osobistą. Myj ręce tak często, jak to możliwe, w szczególności przed rozpoczęciem pracy oraz przed kontaktem z żywnością i po nim, zwłaszcza z surowymi jajami, mięsem czy owocami morza, utrzymuj w czystości sprzęt oraz powierzchnie robocze kuchni, usuń z nich zbędne przedmioty” podaje.
Ponadto do mięs, owoców morza oraz jaj powinno używać się oddzielnych sprzętów (np. noże, miski, deski do krojenia), aby nie dopuścić do zanieczyszczenia krzyżowego. Z tego samego powodu nie zaleca się mycia surowego mięsa przed planowaną obróbką termiczną. Natomiast należy pamiętać aby zawsze myć owoce i warzywa przed ich konsumpcją.
„Podczas przygotowywania żywności zwracaj szczególną uwagę na temperaturę; właściwa obróbka termiczna zabija większość niebezpiecznych mikroorganizmów, jednak aby do tego doszło, temperatura musi osiągnąć odpowiedni poziom (powyżej 70 st. Celsjusza) w odpowiednim czasie – w zależności od zastosowanego procesu obróbki termicznej” wskazano.
Przechowywanie dań również jest bardzo ważne. Nie zaleca się pozostawiania ich w temperaturze otoczenia na dłużej niż dwie godziny. Szczególnie należy uważać na takie surowe lub półsurowe dania jak tatar lub sushi oraz na produkty mleczne, jak bita śmietana w ciastkach. Należy również pamiętać aby w lodówce przechowywać oddzielnie produkty surowe od gotowych dań. Ugotowaną żywność należy stawiać nad surową, co pomoże zmniejszyć ryzyko zanieczyszczenia krzyżowego.
Źródło: dlahandlu.pl
Gosia ma 28 lat i jest redaktorem zajmującym się tematami ogólnopolskimi. Interesuje się sztuką i literaturą XX wieku.