Uciążliwe objawy przeziębienia. Jak się ich pozbyć domowymi sposobami?
W okresie jesienno-zimowym nie trudno złapać przeziębienie. Wystarczy ubrać się nieodpowiednio do pogody lub zgrzanym wyjść na zewnątrz, gdzie panują chłodne temperatury. Na szczęście objawy można zwalczyć starymi i sprawdzonymi domowymi metodami
Przeziębienie jest potoczną nazwą dla zapalenia górnych dróg oddechowych (nosa, zatok i gardła). Wywoływane jest przez ponad 200 typów wirusów. Niskie temperatury sprzyjają rozprzestrzenianiu się tych wirusów, które w suchym, chłodnym powietrzu dłużej pozostają zakaźne. Do najczęstszych objawów przeziębienia należą katar, kichanie, zatkany nos i wodnista wydzielina, kaszel, bóle gardła i głowy, gorączka lub stan podgorączkowy oraz bóle mięśni lub dreszcze. Towarzyszyć mogą temu również złe samopoczucie.
Oprócz leków można zastosować w walce z przeziębieniem również domowe sposoby, które pomogą nam szybko zwalczyć infekcję. Pierwszym z nich jest naturalny antybiotyk, czyli mleko z miodem oraz czosnkiem. Wystarczy do 250 ml ciepłego mleka (temperatura nie większa niż 50 stopni) dodać łyżkę miodu oraz pokrojony ząbek czosnku. Całość należy wymieszać oraz pić dwa razy dziennie.
Może i nie jest to najsmaczniejsze połączenie ale taka mikstura zapewni nam prawdziwy zastrzyk witamin. Mleko bowiem jest źródłem wapnia, witaminy z grupy B, witaminy D oraz witaminy A, która ułatwi regenerację błony śluzowej nosa. Miód natomiast ma silne działanie przeciwzapalne i antybakteryjne (poleca się miody lipowy, wrzosowy lub nawłociowy). Czosnek również działa antybakteryjnie oraz łagodzi ból gardła.
Kolejnym domowym sposobem będzie syrop z cebuli, która zawiera substancje bakteriobójcze. Należy dwie średnie cebule obrać i posiekać na drobno, do nich dodać 4 łyżki miodu, 2 łyżki cukru oraz dwie łyżki soku z cytryny. Całość należy wymieszać i odstawić na około 6 godzin. Po tym czasie gotowy syrop można pić dwa razy dziennie po dwie łyżki.
Oczywiście w zestawieniu nie może zabraknąć gorącej herbaty, jednak warto przy przeziębieniu dodawać do niej imbir. Ten bowiem ma właściwości przeciwzapalne, a ponadto rozgrzewa, wspomaga odporność, zwalcza infekcje bakteryjne, grzybicze i wirusowe. Dlatego pijąc herbatę, warto dodać do niej trochę startego na tarce imbiru.
Ostatnim sposobem jest ziołowa płukanka z szałwią lub rumiankiem, który pomoże nam zwalczyć ból gardła oraz nawilżyć podrażnioną śluzówkę. Do wykonania należy zalać wrzątkiem torebkę z ziołami zgodnie z instrukcją na opakowaniu i po ostygnięciu płukać gardło trzy razy dziennie.
Źródło: rmf24.pl
Gosia ma 28 lat i jest redaktorem zajmującym się tematami ogólnopolskimi. Interesuje się sztuką i literaturą XX wieku.