Uwaga na nowy, śmiercionośny szczep grzybów

Naukowcy ostrzegają przed szczepem grzybów Candida auris.

Fot. pixabay.com

Są one odporne na leki i śmiertelnie niebezpieczne dla osób z osłabionym systemem odpornościowym.

Gwałtownym wzrost zagrożenia wiązany jest z masowym stosowaniem chemicznych środków grzybobójczych w rolnictwie i produkcji żywności.

Bijący na alarm specjaliści wskazują, że szczep Candida auris został zidentyfikowany pierwszy raz w Japonii w 2009 roku. Jest przeważnie kojarzony z placówkami opieki zdrowotnej, a rozprzestrzenia się poprzez kontakt z osobami zarażonymi.

Przez 10 lat bardzo szybko rozprzestrzenił się na całym świecie. Bardzo trudno jest zidentyfikować i usunąć grzybiczy patogen. Jest tak niebezpieczny, że zabija ponad 50% zarażonych!

Najprawdopodobniej nowe szczepy grzybów pojawiły się z powodu nadużywania środków grzybobójczych (fungicydów) w rolnictwie. Środki te są wykorzystywane do powstrzymywania wzrostu grzybów w roślinach i owocach, a ich skład chemiczny jest prawie taki sam jak środków grzybobójczych stosowane w lekach dla ludzi.

Naukowcy są zgodni, że niezbędne są dalsze badania, nad tym, czy nowe szczepy niebezpiecznych grzybów mają źródło w rolnictwie, ale na przykład szczep Aspergillus wskazuje na niebezpieczeństwa niesione przez nowoczesne rolnictwo – to stosowanie na masową skalę antybiotyków w produkcji żywności doprowadziło do wytworzenia się lekoopornych bakterii.

Za 30 lat choroby związane z lekoopornymi infekcjami mogą zabijać więcej ludzi niż nowotwory!

Adres wydawcy i właściciela portalu: Capital Media S.C. ul. Grzybowska 87, 00-844 Warszawa.
Copyright © 2023 krakowwpigulce.pl  ∗  Polityka prywatności  ∗  Adres wydawcy: Capital Media S.C. ul. Grzybowska 87, 00-844 Warszawa. Kontakt: [email protected]