Najsmaczniejszy weekend Krakowa

Pierogami polska kuchnia stoi – przekonamy się o tym podczas 17. Festiwalu Pierogów.

Fot. Bogusław Świerzowski / krakow.pl

Do 18 sierpnia nad Małym Rynkiem uniosą się smakowite aromaty: farszów z mięsa z dodatkiem złocistej cebulki, ze szpinaku, słodkiego sera czy borówek. Oprócz tradycyjnego kilkudniowego ucztowania i warsztatów kulinarnych czeka na nas bogaty program artystyczny.

Jak co roku spróbujemy pierogów z różnych punktów gastronomicznych, które zawalczą o dwie nagrody: przyznawaną przez jurorów statuetkę św. Jacka z pierogami oraz nagrodę publiczności – statuetkę Kazimierza Wielkiego.

Na najlepsze pierogi będzie mógł zagłosować każdy, kto do 17 sierpnia odwiedzi Mały Rynek, skosztuje oferowanych produktów i wypełni kupon konkursowy. Laureatów poznamy 18 sierpnia w samo południe.

Każdego festiwalowego dnia z niezwykłą przyjemnością nie tylko zjemy, ale też ulepimy pierogi. 16 i 17 sierpnia w godzinach 12.00, 14.00 i 16.00, jak również 18 sierpnia w godzinach 13.00, 14.30, 16.00 będzie można wziąć udział w darmowych warsztatach lepienia pierogów – sztuki dla jednych łatwej, dla innych trudnej, lecz dla wszystkich satysfakcjonującej i pysznej w efektach.

W czasie ucztowania nie zabraknie koncertów zespołów prezentujących różne muzyczne style.

Organizatorami festiwalu są Miasto Kraków, Krakowskie Biuro Festiwalowe, Krakowska Kongregacja Kupiecka.

 

Źródło: krakow.pl

Copyright © 2019 krakowwpigulce.pl  ∗  Polityka prywatności  ∗  Powered by BLUEICE