Kiedyś zbierano go na potęgę, teraz uważany jest za trujący. Zgony nawet kilka lat po spożyciu!

Kiedyś zbierano go na potęgę, potem odkryto, że przy regularnym spożywaniu, może doprowadzić do śmierci w ciągu kilku lat.

Fot. Jerzy Opioła – Praca własna, CC BY-SA 3.0.

Krowiak podwinięty ma wiele regionalnych nazw. Znany jest jako bydlęca gęba, krowia gęba, krowia warga, krówka, pieczeń, świnka pospolita, tłuszcz, tłustocha, gwoździak podwinięty czy olszówka. Ta ostatnia nazwa znana jest najbardziej na Mazowszu.

Krowiak podwinięty był uważany za jadalny aż do lat 80. ubiegłego wieku.

Ludzie kilkukrotnie gotowali go i zmieniali wodę i spożywali tak przygotowane grzyby. Rzeczywiście, gotowanie powodowało, że były one mniej szkodliwe, co nie oznacza, że całkowicie bezpieczne.

Długotrwałe przyjmowanie krowiaka podwiniętego może zakończyć się tragicznie. Zawarta w nim substancja zwana inwolutyną doprowadza do rozpadu czerwonych krwinek, uszkodzenia wątroby i w konsekwencji do śmierci.

Jednak już nawet jednorazowe spożycie może zakończyć się tragicznie. Bywały przypadki zatruć, bólów brzucha, a nawet hospitalizacji.

Adres wydawcy i właściciela portalu: Capital Media S.C. ul. Grzybowska 87, 00-844 Warszawa.
Copyright © 2023 krakowwpigulce.pl  ∗  Polityka prywatności  ∗  Adres wydawcy: Capital Media S.C. ul. Grzybowska 87, 00-844 Warszawa. Kontakt: [email protected]