Uwaga na tę niebezpieczną przyprawę. Jest w naszych sklepach, a niektóre osoby nie powinny jej spożywać
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności.
Nastąpiło wykrycie glutenu na poziomie >20 mg/kg w Ekologicznym pieprzu ziołowym Dary Natury, 60 g.
W próbkach produktu zbadanych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność niezadeklarowanej substancji alergennej – glutenu na poziomie 81,99 ± 16,40 mg/kg.
Spożycie produktu przez osoby uczulone na gluten może wywołać reakcję alergenną.
Chodzi o Ekologiczny pieprz ziołowy Dary Natury, 60 g, którego producentem jest Mirosław Angielczyk Dary Natury, Koryciny 73, 17-315 Grodzisk.
Numer partii – 01-04-2020
Data minimalnej trwałości – 01-04-2020
Prowadzone jest postępowanie wyjaśniające organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej we współpracy z producentem w celu określenia źródła zanieczyszczenia produktu glutenem.
Osoby z alergią/nietolerancją na gluten nie powinny spożywać wskazanej w komunikacie partii produktu.
Źródło: Główny Inspektorat Sanitarny