Uwaga na tę niebezpieczną przyprawę. Jest w naszych sklepach, a niektóre osoby nie powinny jej spożywać

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności.

Fot: Główny Inspektorat Sanitarny

Nastąpiło wykrycie glutenu na poziomie >20 mg/kg w Ekologicznym pieprzu ziołowym Dary Natury, 60 g.

W próbkach produktu zbadanych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność niezadeklarowanej substancji alergennej – glutenu na poziomie 81,99 ± 16,40 mg/kg.

Spożycie produktu przez osoby uczulone na gluten może wywołać reakcję alergenną.

Chodzi o Ekologiczny pieprz ziołowy Dary Natury, 60 g, którego producentem jest Mirosław Angielczyk Dary Natury, Koryciny 73, 17-315 Grodzisk.

Numer partii – 01-04-2020
Data minimalnej trwałości – 01-04-2020

Prowadzone jest postępowanie wyjaśniające organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej we współpracy z producentem w celu określenia źródła zanieczyszczenia produktu glutenem.

Osoby z alergią/nietolerancją na gluten nie powinny spożywać wskazanej w komunikacie partii produktu.

Źródło: Główny Inspektorat Sanitarny

Adres wydawcy i właściciela portalu: Capital Media S.C. ul. Grzybowska 87, 00-844 Warszawa.
Copyright © 2023 krakowwpigulce.pl  ∗  Polityka prywatności  ∗  Adres wydawcy: Capital Media S.C. ul. Grzybowska 87, 00-844 Warszawa. Kontakt: [email protected]