Uwaga! Jaja z salmonellą! Sanepid wycofuje je z obiegu

Główny Inspektor Sanitarny informuje, że otrzymał od Głównego Lekarza Weterynarii informację o wykryciu przez Inspekcję Weterynaryjną bakterii Salmonella Enteritidis w próbkach wymazów środowiskowych pobranych w ramach badania urzędowego kurników.

Fot. Główny Inspektorat Farmaceutyczny

Producent – Ferma Drobiu Michał Gościniak, ul. Słoneczna 51, 62-022 Rogalinek, weterynaryjny numer identyfikacyjny 30211340

Jaja wiejskie z chowu na wolnym wybiegu, Ferma Drobiu Michał Gościniak, klasa A, wytłaczanki po 10 sztuk, kod producenta na skorupce jaja: 1-PL-30211340, nr partii: brak.

Terminy przydatności do spożycia, klasa wagowa L:

  • do 22.12.2019 r.
  • do 23.12.2019 r.
  • do 24.12.2019 r.
  • do 25.12.2019 r.
  • do 31.12.2019 r.
  • do 1.01.2020 r.
  • do 2.01.2020 r.
  • do 3.01.2020 r.
  • do 4.01.2020 r.
  • do 5.01.2020 r.
  •  do 6.01.2020 r.
  • do 7.01.2020 r.
  • do 8.01.2020 r.
  • do 9.01.2020 r.
  • do 10.01.2020 r.

Terminy przydatności do spożycia, klasa wagowa M:

  • do 21.12.2019 r.
  • do 30.12.2019 r.
  • do 31.12.2019 r.

Powiatowy Lekarz Weterynarii w Poznaniu wydał decyzję nakazującą wycofanie jaj wyprodukowanych na ww. fermie, pochodzących z kurnika K1, K2, K3, oznakowanych numerem 1-PL-30211340 i z terminem przydatności do spożycia 10 stycznia 2020 włącznie.

Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej nadzorują proces wycofywania przedmiotowych jaj od odbiorców detalicznych.

Copyright © 2019 krakowwpigulce.pl  ∗  Polityka prywatności  ∗  Powered by BLUEICE