Koronawirus: GIS wypowiada się na temat pieczywa. „Wystarczy umieścić pieczywo w piekarniku”
Główny Inspektorat Sanitarny przekazuje informacje na temat pieczywa. Zastrzega, że jeżeli ktoś ma wątpliwości, co do drobnoustrojów nie zaszkodzi włożyć pieczywo do piekarnika.
Ze względu na obawy klientów kupujących pieczywo luzem Główny Inspektor Sanitarny informuje, że nie ma żadnych doniesień naukowych wskazujących na zakażenie koronawirusem drogą pokarmową.
Jednocześnie, Główny Inspektor Sanitarny przypomina o konieczności zachowania podstawowych zasad bezpieczeństwa i higieny polegających na używaniu w punkach sprzedaży pieczywa rękawiczek lub torebek jednorazowych.
W przypadku jakichkolwiek wątpliwości bądź obaw, wystarczy umieścić zakupione pieczywo na około 2 minuty w piekarniku nagrzanym wcześniej do temperatury 180-200°C. Dostępne źródła naukowe wskazują, że wirusy ulegają inaktywacji w temperaturze ok. 60-70°C. – pisze GIS.
My natomiast polecamy własne wypieki np. bułeczki. Przepis możesz znaleźć na naszej stronie.

W Krakowie w Pigułce właściwie od początku stworzenia redakcji. Michał jest redaktorem zajmującym się tematami ogólnymi i ciekawostkami, nierzadko zahaczając o Kraków.