Pasteryzacja mleka matki wpływa negatywnie na koronawirusa

Badacze odkryli, że w pasteryzacja ludzkiego mleka może zdezaktywować  wirusa, który powoduje COVID-19.  

Fot. Pixabay

Istnieje ryzyko, że wirus może przenieść się przez mleko matki. Dlatego naukowcy z UNSW Medicine postanowili zająć się tym tematem. Polski tygodnik „Wprost” opisał ich badania.  Naukowcy zakażali małe ilości mrożonego i świeżo odciągniętego mleka matki od zdrowych dawczyń, a następnie podgrzewali próbki zakażanego wirusem mleka aby zasymulować pasteryzację.

Okazuje się, że po pasteryzacji  mleko nie zawierało żadnych niebezpiecznych dla zdrowia wirusów.

Zbadali więc również czy bezpieczne jest przechowywanie wirusa w ludzkim mleku w temperaturze 4 stopni  i -30 stopni Celsjusza.

„Odkryliśmy, że przechowywanie w chłodni nie wpłynęło znacząco na poziom obciążenia wirusem przez 48 godzin. Chociaż zamrożenie mleka spowodowało niewielką redukcję obecności wirusa, nadal odzyskiwaliśmy żywotnego wirusa po 48 godzinach przechowywania.”

-dowiedli.

Dzięki temu pokazali, że banki mleka, które są dostępne w niektórych państwach, są bezpieczne.

Copyright © 2019 krakowwpigulce.pl  ∗  Polityka prywatności  ∗  Powered by BLUEICE