Pasteryzacja mleka matki wpływa negatywnie na koronawirusa
Badacze odkryli, że w pasteryzacja ludzkiego mleka może zdezaktywować wirusa, który powoduje COVID-19.
Istnieje ryzyko, że wirus może przenieść się przez mleko matki. Dlatego naukowcy z UNSW Medicine postanowili zająć się tym tematem. Polski tygodnik „Wprost” opisał ich badania. Naukowcy zakażali małe ilości mrożonego i świeżo odciągniętego mleka matki od zdrowych dawczyń, a następnie podgrzewali próbki zakażanego wirusem mleka aby zasymulować pasteryzację.
Okazuje się, że po pasteryzacji mleko nie zawierało żadnych niebezpiecznych dla zdrowia wirusów.
Zbadali więc również czy bezpieczne jest przechowywanie wirusa w ludzkim mleku w temperaturze 4 stopni i -30 stopni Celsjusza.
„Odkryliśmy, że przechowywanie w chłodni nie wpłynęło znacząco na poziom obciążenia wirusem przez 48 godzin. Chociaż zamrożenie mleka spowodowało niewielką redukcję obecności wirusa, nadal odzyskiwaliśmy żywotnego wirusa po 48 godzinach przechowywania.”
-dowiedli.
Dzięki temu pokazali, że banki mleka, które są dostępne w niektórych państwach, są bezpieczne.