Witamina D a COVID-19. Kolejne badania
Naukowcy z University of Birmingham znaleźli kolejny związek między koronawirusem i witaminą D. Niedobór witaminy może zwiększać ryzyko zakażenia COVID-19.
Jakiś czas temu badania pokazały, że niewystarczająca ilość witaminy D w organizmie zwiększa ryzyko ciężkiego przebiegu COVID-19 i śmierci.
Teraz grupa brytyjskich naukowców dowiodła, że nawet niedobór witaminy D znacznie zwiększa ryzyko zakażenia się koronawirusem. Badanie przeprowadzono wśród pracowników National Health Service pracujących w University Hospitals Birmingham NHS Foundation Trust. Jak tłumaczy Onet, to tam przyjęto najwięcej osób z zakażeniem wirusem SARS-CoV-2.
Przeanalizowano próbki krwi prawie 400 osób, które pobrano w maju. Jak się okazało, niedobór witaminy D był częstszy u osób ciemnoskórych, pochodzących z Azji i mniejszości etnicznych. Mniej witaminy D w organizmie wystąpiło również u osób młodszych, mężczyzn i tych w wyższym wskaźnikiem BMI. A wśród nich aż 72% uzyskało dodatni wynik testu na koronawirusa. U osób, którym witaminy nie brakowało wynik był znacznie niższy, wynosił niewiele ponad 50%.
Wyniki badań sugerują, że niższy poziom witaminy D może wpływać na większe ryzyko zakażenia się wirusem SARS-CoV-2. Również te osoby częściej skarżyły się na objawy specyficzne dla koronawirusa, jak np. gorączka czy bóle głowy.