Witamina D a COVID-19. Kolejne badania

Naukowcy z University of Birmingham znaleźli kolejny związek między koronawirusem i witaminą D. Niedobór witaminy może zwiększać ryzyko zakażenia COVID-19.

Fot. NIAID, CC BY 2.0 / Wikipedia

Jakiś czas temu badania pokazały, że niewystarczająca ilość witaminy D w organizmie zwiększa ryzyko ciężkiego przebiegu COVID-19 i śmierci.

Teraz grupa brytyjskich naukowców dowiodła, że nawet niedobór witaminy D znacznie zwiększa ryzyko zakażenia się koronawirusem. Badanie przeprowadzono wśród pracowników National Health Service pracujących w University Hospitals Birmingham NHS Foundation Trust. Jak tłumaczy Onet, to tam przyjęto najwięcej osób z zakażeniem wirusem SARS-CoV-2.

Przeanalizowano próbki krwi prawie 400 osób, które pobrano w maju. Jak się okazało, niedobór witaminy D był częstszy u osób ciemnoskórych, pochodzących z Azji i mniejszości etnicznych. Mniej witaminy D w organizmie wystąpiło również u osób młodszych, mężczyzn i tych w wyższym wskaźnikiem BMI. A wśród nich aż 72% uzyskało dodatni wynik testu na koronawirusa. U osób, którym witaminy nie brakowało wynik był znacznie niższy, wynosił niewiele ponad 50%.

Wyniki badań sugerują, że niższy poziom witaminy D może wpływać na większe ryzyko zakażenia się wirusem SARS-CoV-2. Również te osoby częściej skarżyły się na objawy specyficzne dla koronawirusa, jak np. gorączka czy bóle głowy.

Adres wydawcy i właściciela portalu: Capital Media S.C. ul. Grzybowska 87, 00-844 Warszawa.
Copyright © 2023 krakowwpigulce.pl  ∗  Polityka prywatności  ∗  Adres wydawcy: Capital Media S.C. ul. Grzybowska 87, 00-844 Warszawa. Kontakt: [email protected]