Ten owoc hamuje wirusa SARS-CoV-2? Zaskakujące badania!
Naukowcy z Włoch odkryli, że ekstrakt z granatu ma działanie przeciwwirusowe na koronawirusa. Uważają, że dzięki jego spożyciu może znacząco zmniejszyć się liczba chorujących na wirusa SARS-CoV-2.
Na całym świecie wciąż rośnie liczba chorych na koronawirusa. Problem dotyka głownie osoby starsze i chore, ale nie tylko. Z powodu powikłań związanych z chorobą zmarło już ponad 1,5 mln osób, a ponad 66 mln przechodziło zakażenie. Co jakiś czas naukowcy odkrywają nowe „złote środki” na wirusa SARS-CoV-2.
Teraz włoscy naukowcy przeprowadzili badania, z których wynika, że potencjalne działanie przeciwwirusowe może mieć ekstrakt z granatu. Okazuje się, że składniki uzyskane ze skórki granatu hamują wiązania SARS-CoV-2 z ludzkim receptorem enzymu konwertującego angiotensynę 2. Również te związki chronią przed aktywnością głównej proteazy 3CL pro SARS-CoV-2, a to dzięki niej wirus przeżywa w organizmie osoby zakażonej.
Już wcześniej pojawiła się informacja, że enzym konwertujący angiotensynę 2, który jest przyłączony do błon komórkowych serca, tętnic, nerek i jelit, jest komórkowym receptorem COVID-19, odpowiedzialnym za zakażenia. To kluczowa informacja przy szukaniu sposobu, który uchroniłby ten enzym przed wirusem.