Jad węża skuteczny w walce z COVID-19? Zaskakujące badania!
Grupa naukowców zauważyła, że fosfolipazy A2 jadu węza wskazują silne działanie wirusobójcze przeciwko wirusowi SARS-CoV-2. Miałby blokować fuzję komórkową, w której pośredniczy interakcja glikoproteiny kolców z receptorem ACE2.
Jak już było wcześniej wiadomo, jad węża posiada związki o właściwościach fizjologicznych, które mają właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, ale również przeciwwirusowe. Dlatego naukowcy postanowili się sprawdzić enzymy jadu węża w kontekście zwalczania COVID-19.
Badania, które są obecnie przeprowadzane dotyczą głównie jednego składnika jadu – enzymów fosfolipazy A2. PLA2 to enzymy białkowe, które ułatwiają hydrolizę glicerofosfolipidów błonowych do lizofosfolipidów i wolnych kwasów tłuszczowych. Są one głównie odpowiedzialne za metabolizm lipidów.
Dodatkowo zauważono, że w niektórych stężeniach HDP-1 i HDP-2 blokowała się również wielojądrowa komórka, która postaje przez połączenie luźnych komórek jednojądrowych. Przez to utrudniony był sposób rozprzestrzeniania się wirusa między komórkami. Teraz niezbędne są kolejne, bardziej szczegółowe analizy.