Uwaga! Toksyny z grzybów w popcornie!

W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu deoksyniwalenolu w badanych próbkach produktu Makar Bakalie Popcorn ziarno kukurydzy do prażenia, z partii określonej poniżej.

Deoksyniwalenol jest toksyną wytwarzaną przez grzyby rodzaju Fusarium, która ma szkodliwe działanie na zdrowie człowieka. Nie należy spożywać produktów z poniższej partii.

Szczegóły dotyczące produktów:

  • Nazwa produktu: Makar Bakalie Popcorn ziarno kukurydzy do prażenia, w opakowaniach
  • 100 g, 300 g, 500 g, 1 kg
  • Numer partii/: 6447 XXXX (gdzie XXXX oznacza 4 dowolne cyfry)
  • Kraj pochodzenia: Węgry
  • Najlepiej spożyć przed końcem: 12.2021 oraz 09.2021
  • Producent: MAKAR BAKALIE Sp. z o.o. Sp.k. ul. Krakowska 74, 40-391 Katowice

Firma Makar Bakalie Sp. z o.o. Sp.k. podjęła decyzję o wycofaniu produktu o powyższym numerze partii i gramaturach z rynku, proces wycofania produktu z rynku jest w toku. Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofania i prowadzą dalsze postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie.

Adres wydawcy i właściciela portalu: Capital Media S.C. ul. Grzybowska 87, 00-844 Warszawa.
Copyright © 2023 krakowwpigulce.pl  ∗  Polityka prywatności  ∗  Adres wydawcy: Capital Media S.C. ul. Grzybowska 87, 00-844 Warszawa. Kontakt: [email protected]