Jaja z Salmonellą na skorupkach. Sanepid ostrzega

Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność pałeczek Salmonella Enteritidis. na powierzchni skorupek jaj określonych poniżej – informuje Główny Inspektorat Sanitarny.

Fot. Pixabay

Spożycie produktu bez właściwej obróbki termicznej lub możliwe przeniesienie bakterii z jaj na inne powierzchnie, może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy – ostrzega GIS.

Szczegóły dotyczące produktu:

  • Produkt – Świeże jaja ze ściółki, klasa A, kategoria wagowa L-Duże, 10 szt.
  • Najlepiej spożyć przed: 24/06/2021
  • Kod na skorupkach jaj: 2PL30251355 K1A
  • Producent: INVEST MICHEL Sp. j., Kobierne 44A, 05-311 Dębe Wielkie nr zakładu pakowania jaj PL 14125903 WE

O sprawie poinformowano Powiatowego Lekarza Weterynarii. Zakład w ramach prowadzonej kontroli wewnętrznej dotychczas nie stwierdził niezgodności, zarówno w procedurach higienicznych jak i badaniach laboratoryjnych. Wszystkim klientom, którzy zwrócą produkt lub jego część wraz z opakowaniem (niezbędne do identyfikacji partii produktu) zostanie zwrócony produkt pełnowartościowy lub koszt nabycia produktu.

Fot. Główny Inspektorat Sanitarny

Adres wydawcy i właściciela portalu: Capital Media S.C. ul. Grzybowska 87, 00-844 Warszawa.
Copyright © 2023 krakowwpigulce.pl  ∗  Polityka prywatności  ∗  Adres wydawcy: Capital Media S.C. ul. Grzybowska 87, 00-844 Warszawa. Kontakt: [email protected]