Jaja z Salmonellą na skorupkach. Sanepid ostrzega
Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność pałeczek Salmonella Enteritidis. na powierzchni skorupek jaj określonych poniżej – informuje Główny Inspektorat Sanitarny.
Spożycie produktu bez właściwej obróbki termicznej lub możliwe przeniesienie bakterii z jaj na inne powierzchnie, może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy – ostrzega GIS.
Szczegóły dotyczące produktu:
- Produkt – Świeże jaja ze ściółki, klasa A, kategoria wagowa L-Duże, 10 szt.
- Najlepiej spożyć przed: 24/06/2021
- Kod na skorupkach jaj: 2PL30251355 K1A
- Producent: INVEST MICHEL Sp. j., Kobierne 44A, 05-311 Dębe Wielkie nr zakładu pakowania jaj PL 14125903 WE
O sprawie poinformowano Powiatowego Lekarza Weterynarii. Zakład w ramach prowadzonej kontroli wewnętrznej dotychczas nie stwierdził niezgodności, zarówno w procedurach higienicznych jak i badaniach laboratoryjnych. Wszystkim klientom, którzy zwrócą produkt lub jego część wraz z opakowaniem (niezbędne do identyfikacji partii produktu) zostanie zwrócony produkt pełnowartościowy lub koszt nabycia produktu.

W Krakowie w Pigułce właściwie od początku stworzenia redakcji. Michał jest redaktorem zajmującym się tematami ogólnymi i ciekawostkami, nierzadko zahaczając o Kraków.