Szkodliwa substancja w czekoladzie. Sanepid ostrzega i wycofuje produkt z rynku

Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) o prowadzonym przez bułgarską firmę Bio Benjamin Ltd. wycofaniu niektórych partii czekolady Happy Edition Curcuma Ginger Lemon 60g, ze względu na zastosowanie do jej produkcji składnika zanieczyszczonego tlenkiem etylenu – sproszkowany imbir.

Fot. Główny Inspektorat Sanitarny

Tlenek etylenu jest substancją szkodliwą dla zdrowia, nie można ustalić bezpiecznych poziomów spożycia tej substancji.

W związku z powyższym odbiorca kwestionowanych partii produktu w Polsce – podmiot Eko – Wital Sp. z o.o. zdecydował o konieczności wycofania partii, które zostały wprowadzone do obrotu zanim firma uzyskała informację o zanieczyszczeniu.

Szczegóły dotyczące wycofywanej partii:

  • Nazwa produktu: Benjamissimo Happy Edition Curcuma Ginger Lemon 60g
  • Nazwa produktu wg systemu Eko-Wital: Czekolada wegańska HE z kurkumą, imbirem i cytryną BIO 60 g., Kod EAN: 3800500804996
  • Numery partii: 21147, 21161
  • Data minimalnej trwałości: 27.05.2022, 10.06.2022 
  • Producent: Bio Benjamin Ltd
  • Dystrybutor: Eko – Wital Sp. z.o.o., ul. Staniewicka 5, 03-310 Warszawa

Nie należy spożywać partii produktu określonych w tym komunikacie.

Copyright © 2019 krakowwpigulce.pl  ∗  Polityka prywatności  ∗  Powered by BLUEICE