Smażysz kurki razem z jajecznicą? Robisz to źle! Lasy Państwowe Ostrzegają

Kurki to częsty gość na naszych talerzach. Nawet jeżeli nie chcemy ich zbierać, bez trudu znajdziemy je na bazarach i w sklepach. Najczęściej przygotowuje się z nimi jajecznicę, jednak Lasy Państwowe ostrzegają, że nie jest to dobry sposób.

Fot. Pixabay

Kurka, czyli pieprznik jadalny, spotykany jest w lasach bardzo długo bo od czerwca aż do końca sezonu. Najczęściej spożywany jest z jajecznicą, ale Lasy Państwowe oceniają, że nie jest to dobry pomysł.

Okazuje się, że grzyby te prawie nigdy nie są robaczywe, ze względu na działanie przeciwpasożytnicze. Tracą je jednak po obróbce cieplnej i posoleniu. Lasy Państwowe radzą, by ususzyć je i dodawać np. do sosów, sałatek czy po prostu na kanapki.

Adres wydawcy i właściciela portalu: Capital Media S.C. ul. Grzybowska 87, 00-844 Warszawa.
Copyright © 2023 krakowwpigulce.pl  ∗  Polityka prywatności  ∗  Adres wydawcy: Capital Media S.C. ul. Grzybowska 87, 00-844 Warszawa. Kontakt: [email protected]