Można nim pisać jak atramentem! Grzyb, który na koniec sam siebie trawi!
Czernidłak pospolity (Coprinopsis atramentaria (Bull.) Redhead, Vilgalys & Moncalvo) to rodzaj grzybów z rodziny kruchaweczkowatych. Grzyb jadalny, ale także trujący. Jadalne są tylko młode okazy, zanim zaczną czernieć i rozpływać się. Trujący jest natomiast w połączeniu z alkoholem.
Grzyb, który sam siebie trawi. Starsze owocniki czernidłaków ciemnieją i w kilka godzin rozpływają się w wyniku autolizy, czyli ulegają samostrawieniu. Krople zarodników ściekają czarne jak atrament. Substancja ta była stosowana kiedyś jako zamiennik atramentu.
📷 A. Gełdon pic.twitter.com/roViTcvHpY
— Lasy Państwowe (@LPanstwowe) November 14, 2022
Co najmniej na dwa dni przed i dwa dni po spożyciu tego grzyba nie należy spożywać alkoholu. W takim przypadku dochodzi do zatrucia organizmu zawartą w grzybie kopryną, która blokuje proces rozkładu alkoholu, doprowadzając tym samym do zatrucia aldehydem octowym. Pierwsze oznaki zatrucia pojawiają się od kilku minut do 1 godz. w postaci zaczerwienienia twarzy i szyi, następnie chory zaczyna odczuwać ciepło i wzrasta tętno.
„Grzyb, który sam siebie trawi. Starsze owocniki czernidłaków ciemnieją i w kilka godzin rozpływają się w wyniku autolizy, czyli ulegają samostrawieniu. Krople zarodników ściekają czarne jak atrament. Substancja ta była stosowana kiedyś jako zamiennik atramentu.” – piszą Lasy Państwowe.
W Krakowie w Pigułce pracuje na stanowisku redaktora. Zajmuje się tematami miejskimi. Lubi poznawać nowych ludzi i nowe miejsca.