Uwaga! Tego pieczywa z Biedronki nie należy jeść! SANEPID ostrzega!

Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Podwyższony poziom akryloamidu w określonych partiach pieczywa chrupkiego.

 

Zagrożenie:

W wyniku badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono podwyższony poziom akryloamidu w niżej wymienionych partiach pieczywa chrupkiego. Na podstawie ocen ryzyka Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego uznano, że spożycie produktów zawierających akryloamid na poziomach oznaczonych w badaniach może stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumenta.

Szczegóły dotyczące produktu:

Producent: TOVAGO Sp. z o. o., ul. Poznańska 83, 62-040 Puszczykowo

Zdjęcie produktu Nazwa produktu Data minimalnej trwałości/ Numer partii Wyprodukowano dla
Pieczywo żytnie chrupkie PANO, masa netto 200 g 07.2023/

22AM2OK2

Jeronimo Martins Polska S.A.,

ul. Żniwna 5,

62-025 Kostrzyn

Pieczywo chrupkie żytnio-kukurydziane z dodatkiem mąki pszennej graham, ekstrudowane

Vit Morning,

masa netto 100 g

08.2023/

07PW3DW3

Polskie Supermarkety

Sp. z o.o.,

Al. Jana Pawła II 22, 00-133 Warszawa

Pieczywo chrupkie żytnie ekstrudowane
Vit Morning,
masa netto 100 g
07.2023/

08AM3OV3

Polskie Supermarkety

Sp. z o.o.,

Al. Jana Pawła II 22, 00-133 Warszawa

Pieczywo chrupkie żytnie Tovago,

masa netto 200 g

08.2023/

15AM1OK1

TOVAGO Sp. z o.o.,

ul. Poznańska 83,

62-040 Puszczykowo

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:

Firma Tovago Sp. z o.o. przekazała następujące informacje:

1. Podjęto działania naprawcze w procesie produkcyjnym w celu obniżenia zwartości akryloamidu
w pieczywie chrupkim.

2. Firma skontaktowała się z odbiorcami w celu poinformowania ich o podjęciu decyzji
o wycofywaniu ww. produktów z rynku.

3. Wycofano ze sprzedaży produkty zgodnie z otrzymaną informacją.

 

Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie.

Zalecenia dla konsumentów:

Nie należy spożywać partii pieczywa chrupkiego określonych w tym komunikacie.

Dodatkowe informacje przedstawione przez firmę Tovago Sp. z o.o.:

„Akryloamid w różnorodnych produktach spożywany jest codziennie przez ludzi na całym świecie. Obecność akryloamidu w żywności jest powszechna, gdyż powstaje w reakcji chemicznej pomiędzy składnikami występującymi w znacznej ilości produktów spożywczych – cukrów prostych (glukozy lub fruktozy) oraz aminokwasu asparaginy. Dla akryloamidu nie ustanowiono najwyższych dopuszczalnych poziomów. Natomiast w ramach środków ochrony konsumenta, Komisja UE określiła poziomy odniesienia dla obecności akryloamidu w określonych grupach środków spożywczych, w tym dla pieczywa chrupkiego (ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2017/2158)”.

Adres wydawcy i właściciela portalu: Capital Media S.C. ul. Grzybowska 87, 00-844 Warszawa.
Copyright © 2023 krakowwpigulce.pl  ∗  Polityka prywatności  ∗  Adres wydawcy: Capital Media S.C. ul. Grzybowska 87, 00-844 Warszawa. Kontakt: [email protected]