Już teraz jesz owady i nawet o tym nie wiesz. Tak są oznaczone na etykiecie
Niedługo w składzie wielu produktów mogą pojawić się sproszkowane insekty lub też składniki z tychże. Okazuje się jednak, że już teraz w wielu produktach znajdują się składniki pozyskiwane z owadów.
Na sprawę zwrócił uwagę Business Insider, który wskazał, że w wielu produktach m.in. słodyczach znajduje się koszenila ze zmielonych owadów. Dactylopius coccus, czyli czerwce kaktusowe zabarwiają żywność na czerwono. Oznaczane są, jako barwinki E120.
Na polskim rynku takich produktów jest jednak niewiele, na zachodzie są już owady w batonach czy krakersach. Niedługo w składach pojawią się także inne insekty. Będą to suszone larwy mącznika młynarka, mrożona i suszona szarańcza wędrowna i mrożony i suszony świerszcz domowy.
W Krakowie w Pigułce właściwie od początku stworzenia redakcji. Michał jest redaktorem zajmującym się tematami ogólnymi i ciekawostkami, nierzadko zahaczając o Kraków.