Już teraz jesz owady i nawet o tym nie wiesz. Tak są oznaczone na etykiecie

Niedługo w składzie wielu produktów mogą pojawić się sproszkowane insekty lub też składniki z tychże. Okazuje się jednak, że już teraz w wielu produktach znajdują się składniki pozyskiwane z owadów.

Fot. Frank Vincentz, CC BY-SA 3.0 / Wikipedia

Na sprawę zwrócił uwagę Business Insider, który wskazał, że w wielu produktach m.in. słodyczach znajduje się koszenila ze zmielonych owadów. Dactylopius coccus, czyli czerwce kaktusowe zabarwiają żywność na czerwono. Oznaczane są, jako barwinki E120.

Na polskim rynku takich produktów jest jednak niewiele, na zachodzie są już owady w batonach czy krakersach. Niedługo w składach pojawią się także inne insekty. Będą to suszone larwy mącznika młynarka, mrożona i suszona szarańcza wędrowna i mrożony i suszony świerszcz domowy.

Adres wydawcy i właściciela portalu: Capital Media S.C. ul. Grzybowska 87, 00-844 Warszawa.
Copyright © 2023 krakowwpigulce.pl  ∗  Polityka prywatności  ∗  Adres wydawcy: Capital Media S.C. ul. Grzybowska 87, 00-844 Warszawa. Kontakt: [email protected]