Te warzywa tanieją na potęgę a polskich truskawek przybywa
Jak informuje ekspert rynku, Maciej Krema, razem z ociepleniem na rynku hurtowym w Broniszach tanieją krajowe nowalijki wypychając importowane warzywa. Ponadto coraz więcej jest polskich truskawek
![](https://krakowwpigulce.pl/wp-content/uploads/2023/03/2-3.jpg)
Fot. ewarzywniak24.pl
Ekspert rynku stwierdził, że przed długim weekendem można zauważyć duże ożywienie na rynku. Bardzo intensywnych zakupów dokonują hurtownicy m.in. z rejonów turystycznych. Na ten moment przybywa krajowych nowalijek, a ich cena spada. Są to rzodkiewki, botwina, młoda kapusta pekińska, natka pietruszki, szczypiorek, szpinak, szparagi, ogórki. Jak podaje money.pl, obecnie pęczek szczypiorku na rynku w Broniszach kosztuje 1 zł, natki – 1 zł, szpinaku 7-8 zł, rabarbaru 8 zł, koperku 1,5 zł, botwinki 4 zł, a za pęczek młodego buraka trzeba zapłacić 4 zł. Znacznie spadła cena krajowej kapusty pekińskiej młodej z 5 do 3 zł/kg.
Nadal jednak drogie są pomidory szklarniowe, z które zapłacimy około 16 złotych za kilogram. Ekspert wyjaśnił, że jest to pokłosie opóźnień w zakładaniu plantacji, a większych spadków cen należy się spodziewać dopiero ok. połowy maja. Nadal droga jest papryka, która teraz sprowadzana z Holandii, kosztuje 80 zł za 5 kg.
„Wiosna nadgania (zimny marzec i opóźnione zakładanie plantacji), miesiąc temu koszyk warzyw krajowych był o 48 proc. droższy niż rok wcześniej, teraz już jest tylko o 25 proc. droższy” poinformował ekspert.
Dodał on, że w przypadku pozostałych warzyw, droższa jest marchew, która osiąga cenę nawet 4 złotych za kilogram. Ponadto drogie są importowane wczesne ziemniaki, np. cypryjskie są obecnie sprzedawane po 4 zł/kg. Według wyliczeń Macieja Kmery, w stosunku do notowań a końca kwietnia ub. r. najbardziej podrożała marchew – średnio o 235 proc. z 1 zł/kg do 3,35 zł/kg; cebula o 222 proc. z 1,2 zł do 3,8 zł/kg; pomidory malinowe – o 112 proc. z 8 zł na 17 zł/kg. Ale tańsze niż przed rokiem są (o ok. 40 proc.): kapusta biała (1,5 zł/kg), kapusta pekińska (3,5 zł/kg) oraz sałata masłowa (2 zł/ pęczek).
„W połowie tego tygodnia nastąpił znaczny wzrost podaży krajowej truskawki szklarniowej czyli już są ilości „paletowe” – cen hurtowa nawet spadła z 42 zł za kg do 25 zł za kg. W detalu cena jest nieco wyższa – 30 zł/kg. Operatorzy rynku prognozują, że w ciągu 10 dni krajowa truskawka wypchnie importowaną z Grecji, tym bardziej, że jest już ona droższa; o ile niedawno kosztowała 50 zł za 5 kg, to obecnie trzeba zapłacić już 80 zł za 5 kg. A więc nie jest już duża różnica w cenie między grecką a polską truskawką” podał ekspert.
Plantatorzy zapowiadają, że jeżeli utrzyma się ciepła pogoda, to w po długim weekendzie można spodziewać się wysypu polskiej truskawki. Z wyliczeń eksperta wynika, że krajowe owoce w ostatnim tygodniu kwietnia są o 38 proc. droższe niż rok temu; truskawki – o 40 proc. (20 na 28 zł/kg). Zaś importowane owoce podrożały w ciągu roku o 14 proc., najwięcej mandarynki. Tańsze niż przed rokiem są winogrona białe.
![](https://krakowwpigulce.pl/wp-content/uploads/2023/09/351580916_616179613603539_2209308417866490366_n.jpg)
Gosia ma 28 lat i jest redaktorem zajmującym się tematami ogólnopolskimi. Interesuje się sztuką i literaturą XX wieku.