Alarmujące: GIS ostrzega przed groźną bakterią w hamburgerach! Sprawdź, czy jesteś zagrożony!
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Wykrycie obecności bakterii Listeria monocytogenes w partii hamburgerów wieprzowych.
Zagrożenie:
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto obecność bakterii Listeria monocytogenes we wskazanej poniżej partii produktu „Hamburger wieprzowy”.
Spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.
Szczegóły dotyczące produktów:
Nazwa produktu: Hamburger wieprzowy, 260g
Termin przydatności do spożycia: 26/05/2023
Numer partii: 251/IV
Producent: Konspol Holding Sp. z o.o., Grottgera 40, 33-300 Nowy Sącz
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Producent podjął pełną współpracę z organami Inspekcji Weterynaryjnej w celu zidentyfikowania źródła zagrożenia i wycofania wyrobu z rynku. Poinformował dystrybutora o stwierdzonej niezgodności wyrobu oraz o konieczności natychmiastowego jego wycofania.
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofywania produktu.
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktu objętego komunikatem, należy skontaktować się z lekarzem.
Informacje na temat objawów związanych z zakażeniem Listeria monocytogenes zawarte są na stronie internetowej Głównego Inspektoratu Sanitarnego pod hasłem „LISTERIOZA”.
Listerioza jest groźną chorobą wywoływaną przez bakterię Listeria monocytogenes. Istnieje kilka powodów, dla których jest ona uważana za groźną:
- Powikłania u osób z osłabionym układem odpornościowym: Listeria monocytogenes może powodować poważne powikłania u osób z osłabionym układem odpornościowym, takich jak osoby starsze, kobiety w ciąży, niemowlęta i osoby z chorobami przewlekłymi. Bakteria może przedostać się do krwiobiegu i powodować infekcje układu nerwowego, zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych, zapalenie mózgu lub sepsę, co może być potencjalnie śmiertelne.
- Trudności w diagnostyce: Objawy listeriozy są często podobne do innych infekcji, co utrudnia jej diagnozowanie. Może to prowadzić do opóźnienia w rozpoczęciu odpowiedniego leczenia i zwiększać ryzyko powikłań.
- Trudność w zwalczaniu bakterii: Listeria monocytogenes jest wyjątkowo odporna na niekorzystne warunki, takie jak niska temperatura i wysoka sól. Może przetrwać i rozmnażać się w chłodzeniu, co stanowi ryzyko zakażenia dla osób spożywających skażone produkty, takie jak surowe mięso, mleko niepasteryzowane, wędliny czy produkty gotowe.
- Potencjalne skutki dla płodów: Kobiety w ciąży zakażone listerią mogą przenosić bakterie na swoje nienarodzone dziecko. To może prowadzić do poronienia, przedwczesnego porodu, poważnych wad wrodzonych u noworodków lub nawet śmierci dziecka.
Ze względu na te czynniki listerioza jest uważana za groźną chorobę, która wymaga świadomości społecznej i działań mających na celu zapobieganie zakażeniom oraz kontrolę bezpieczeństwa żywności.
W Krakowie w Pigułce pracuje na stanowisku redaktora. Zajmuje się tematami miejskimi. Lubi poznawać nowych ludzi i nowe miejsca.