Ostrzeżenie! Wykryto groźną bakterię na powierzchni skorupek jaj przeznaczonych do spożycia!

Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Stwierdzenie Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek jaj konsumpcyjnych.

Fot. GIS

Zagrożenie:

Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność pałeczek Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek dwóch partii jaj określonych
poniżej.
Spożycie produktu bez właściwej obróbki termicznej lub możliwe przeniesienie bakterii z jaj na inne powierzchnie, może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy.

Szczegóły dotyczące produktu:

Produkt – Jaja L ściółkowe
Data minimalnej trwałości/numerem partii: 2023-06-18 oraz 2023-06-23
Kod na skorupkach jaj: 2PL18041334
Producent: Ferma PIWODA Jacek Zygmunt ul. Piwoda 202 37-522 Wiązownica

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:

Producent podjął działania mające na cele poinformowanie odbiorców o konieczności wycofania partii jaj.

Zalecenia dla konsumentów:

Nie należy spożywać partii jaj określonych w tym ostrzeżeniu, szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni
skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami.
Zasady ostrożności w obchodzeniu się z jajami znajdują się na stronie internetowej Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego.

Adres wydawcy i właściciela portalu: Capital Media S.C. ul. Grzybowska 87, 00-844 Warszawa.
Copyright © 2023 krakowwpigulce.pl  ∗  Polityka prywatności  ∗  Adres wydawcy: Capital Media S.C. ul. Grzybowska 87, 00-844 Warszawa. Kontakt: [email protected]