GIS ostrzega przed tym produktem! Narażone mogą być osoby uczulone
W dniu dzisiejszym Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie, które dotyczy białka soi w surowym wędzonym boczku. Na etykiecie produktu nie ma odpowiedniej informacji, zatem osoby uczulone na to białko narażone są na reakcję alergiczną
Na oficjalnej stronie internetowej Głównego Inspektoratu Sanitarnego regularnie publikowane są ostrzeżenia dotyczące żywności, które mają na celu szybkie informowanie konsumentów przed zagrożeniem. W dniu dzisiejszym wydane zostało takie ostrzeżenie dotyczące produktu Boczek surowy wędzony Sokołów 100 g o numerze partii: 32471S i dacie minimalnej trwałości 02/10/2023. Producentem jest Sokołów S.A., Al. 550-lecia 1, 08-300 Sokołów Podlaski, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 14290201 WE.
W nim bowiem, po zbadaniu przez Państwową Inspekcję Sanitarną, stwierdzono obecność białka soi, jednak na etykiecie produktu nie umieszczono odpowiedniej informacji na ten temat. U osób uczulonych na białko soi, po spożyciu tego produktu, może dojść do rekacji alergicznej.
Producent wyjaśnił, że do tego produktu soja nie jest dodawana, a wykrycie jej obecności jest najprawdopodobniej związane z zakażeniem krzyżowym, po niedokładnym umyciu maszyn i urządzeń. Jak poinformował inspektorat, w ramach działań korygujących przeprowadzone zostaną dodatkowe badania produktu oraz wymazy w kierunku obecności soi z urządzeń w linii produkcji boczku surowego. Organy urzędowej kontroli żywności prowadzą postępowanie wyjaśniające. Dodatkowo podjęto działania mające w celu wycofanie produktu z rynku.
Źródło: dlahandlu.pl
Gosia ma 28 lat i jest redaktorem zajmującym się tematami ogólnopolskimi. Interesuje się sztuką i literaturą XX wieku.