GIS ostrzega przed tą mąką. Produkt niebezpieczny dla alergików wycofany ze sklepów

Główny Inspektorat Sanitarny w swoim komunikacie ostrzega osoby uczulone przed spożyciem mąki z ciecierzycy. Reakcję alergiczną mogą wywołać znajdujące się w niej białka soi

Fot. Kraków w Pigułce

Jak informuje Główny Inspektorat Sanitarny, w mące zbadanej przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność białka soi, jednak na etykiecie nie umieszczono informacji o jego obecności w składzie. Białko soi może być niebezpieczne dla osób uczulonych i po spożyciu może wywołać reakcję alergiczną.

Chodzi o produkt: Mąka z ziarna ciecierzycy, 1 kg. Numer partii/ Data minimalnej trwałości: 25.02.2024. Producent: Naturalnie zdrowe, Barbara Bućko, ul. Matejki 4, 05-420 Józefów.

Firma Naturalnie Zdrowe, Barbara Bućko rozpoczęła działania wycofywania produktu, natomiast Państwowa Inspekcja Sanitarna prowadzi dalsze postępowanie wyjaśniające w tej sprawie.

Źródło: twojezdrowie.rmf24.pl

Adres wydawcy i właściciela portalu: Capital Media S.C. ul. Grzybowska 87, 00-844 Warszawa.
Copyright © 2023 krakowwpigulce.pl  ∗  Polityka prywatności  ∗  Adres wydawcy: Capital Media S.C. ul. Grzybowska 87, 00-844 Warszawa. Kontakt: [email protected]